Självvärde - nyckeln till inre kraft

11.07.2021

Det kan pratas mycket om självförtroende och självledarskap. Men vad är egentligen självvärde? Och varför pratas det inte mer om det?


Vårt självvärde resulterar i hur vi upplever oss själva, hur vi tar våra val och som bidrar till skapandet av både vår inre och yttre värld. När vi förminskar värdet i oss själva tar vi oftast mindre gynnande val i livet och har en tendens att förminska vår existens och inre längtan.

Till exempel, för några år sedan hade jag svårt att säga nej. Jag ville att dom omkring mig skulle må bra och fick ångest om jag gjorde mig ovän med någon. Jag satte andras värderingar före mina egna. Med andra ord så visste jag inte att jag kunde påverka mitt liv bara genom att bli medveten om mina mönster och därifrån skapa nya momentum, nämligen nya val som skapar nya resultat. Men det börjar med att inse att du är inte dina tankar - men du blir det du tänker...

Vi tänker mellan 60 000 - 80 000 tankar om dagen, varav 90 % är samma tankar vi hade igår. Detta betyder att vi dagligen utgår mest ifrån gamla beteendemönster som grundar sig i tidigare upplevelser, barndom, events, relationskonstellationer och så vidare. Innan vi blir medvetna om detta, så kan vi inte göra aktiva förändringar.

Det var en flytt från min hemstad som gjorde att jag hade chansen att se på mig själv med annat ljus. I distanseringen kunde jag ifrågasätta min roll i familjen, hos vänner, mitt identitetsskapande, mitt trassliga förflutna, och så vidare. Och när mitt liv började vända - ville jag börja hjälpa andra.

Jag läste en Life Coach utbildning på nätet. Men utbildningen kom istället att bli en utbildning till mig själv. Det stod något i stil med: "Om klienten inte lever upp till sina värderingar har denne en tendens att vara otillfredsställd, uppleva destruktiva känslor och fortsätta ta destruktiva val i livet". Jag gjorde övningarna från kursen på mig själv och började hitta en djupare sanning och inse värdet i att börja se mitt eget självvärde.

Jag hade bara börjat min färd att hitta tillbaka till mig själv, på riktigt.

 Liknande, hypnosterapeut utbildningen tog mig till en djupare förståelse av mig själv och mitt förflutna - som löste upp knutar jag trodde jag var klar med.


 Hur vi upplever oss själva begränsar oss för de möjligheter som finns omkring och inom oss. I grund och botten: Vi tar de valen vi tror att vi är värdiga att uppleva, och väljer att inte ta val vi tror oss inte är värdigaatt uppnå.

Självvärde är nyckeln som öppnar upp fler rum och möjligheter. Självvärde bränner också bort gamla rep hållit oss nere sen barnsben med idén om att vi inte är värda ett liv av glädje, kärlek och lycka. Men innan vi blir medvetna om vad som påverkat oss och hur vi kan börja ta tillbaka vår kraft för att leva det liv vi vill - så kommer begränsade tankesätt att påverka hur vi både ser på oss själva, gör våra val men också hur vi ser på världen i största allmänhet.

När vi inte tror att vi är värda att uppleva vissa saker, så är det där vi behöver jobba. Börja med att ställa frågan: Varför tror jag att jag inte kan få det där jobbet? Varför ser jag mig själv som mindre värd inom _____? Vart kommer dessa begränsade uppfattningar ifrån?

Ett ökat självvärde gör att vi sätter hälsosammare gränser för oss själva. När du säger Nej till vissa saker, säger du Ja till dig själv. Se det på det sättet, istället för att se det som att du sviker någon.

Jag hittade en port, en kista av inre potential när jag började förstå vikten av självvärde och vilka förändringar det gjorde. 

Att sätta sig själv först kan vissa tyckas vara egoistiskt. Men handlingen är faktiskt utifrån kärlek.

Att sätta begränsningar är självkärlek. Och självkärlek innebär självvärde. Därför står det mig varmt om hjärtat att sprida detta budskap till fler. För jag vet, att vi alla har en inre kraft som är obegränsad. Frågan är, vilka värden och gränser sätter du?


Mina tips:

  • Blicka inåt: Ta hand om dig själv, visa dig själv kärlek och sätt tydliga gränser. Lev upp till dina inre värderingar. Om inte Du mår bra, så kan du inte ge det du inte har till andra heller. Se det som en tank på en bil där du behöver fylla på dig själv först innan du kan ta emot passagerare. Kör inte runt på tom tank, vila och ge dig själv egen tid för återhämtning - det är också självvärde.
  • Bli din största hejaklack: Skriv ner 3 saker du värderar hos dig själv. Varför gör du det? Vad bidrar dem till? Hitta dagliga sätt att lyfta upp dig själv på i situationer där du kan vara lite för kritisk och hård mot dig själv. Kom ihåg, om du gör det bästa du kan - så gör du det bästa utifrån din situation och potential som du befinner dig i, just nu. Jämför dig inte med andra, hitta din egen sanning utanför normer och begränsningar och låt ditt ljus skina!