Kraften av hypnos

16.10.2021

Jag intresserade mig för hypnos när jag började lära mig om hur starkt vi människor påverkas av tankar och tidigare händelser i livet. Att ett trauma inte endast rotar sig när en soldat kommer hem från ett krig, utan att PTSD även kan formas i barndomen utifrån detruktiva familjeförhållanden och event. 


Alla våra upplevelser skapar våra tanke- och beteendemönster som resulterar i hur vi mår, ser på oss själva och världen omkring oss. Om vi då har en underliggande tro att vi inte är tillräckliga, saknar självvärde och att vissa saker är omöjliga att uppnå så kommer vi alltid att komma tillbaka till samma mönster om-och-om igen.

Absolut, det är läskigt att titta ner i det där mörka hålet som man trodde att man klappat igen med tegel och stenar. Men knuten är fortfarande kvar även fast vi inte ser den. 


Efter en trasslig tonåring tappade jag tron på mig själv. Vägen ut medförde destruktiva beteendemönster och som i vuxen ålder bidrog till att jag var en 'people-pleaser' och hade en inbyggd rädsla att säga nej. Det här blev såklart ohållbart men jag förstod inte hur det påverkade mig förens jag började läsa självhjälpsböcker och förstå mig själv på djupet. 

Kanske krävdes det att jag flyttade från staden jag var uppväxt i där dem flesta trauman blivit upplevda, kanske var det för att jag fick ett annat 'space' att hitta mig själv på riktigt, kanske hade det att göra att jag var trött på det gamla livet där det handlade om att få andras bekräftelse och leva upp till en viss bild som inte var jag.   

Efter några års djup dykning i självhjälpsböcker och kurser, och strävan att förstå världen och 'människans ohållbara beteenden', började jag studera beteendevetenskap några år på universitetet. Men jag kände att det saknades något.

Jag ville förstå ett bredare perspektiv och en mer holistisk bild av ohållbara förhållanden, inre läkande och självkraft. Så hittade jag en hypnosutbildning som visade sig bli en djupare resa inom själv. 

Javisst, jag var lite skeptisk i början, som jag tror dom flesta av oss har när det kommer till hypnos. Hokuspokus metoder, hoppa runt som en kyckling, försvinna någonstans under hypnosen och inte komma ihåg något, att hypnotisören försöka lirka fram pin-koden till bankomatkortet. Jag kan säga såhär, allt du tror dig veta om hypnos, om du inte upplevt det själv eller läst den vetenskapliga förklaringen till det, är med stor sannolikhet inte sant. 

Det är oftast media och filmer som skapar en vriden bild om vad hypnos faktiskt är och vad den kan göra. Och som allt här på jorden, beroende på vem som utför det och vilken intention som ligger bakom, så kan människan använda samma föremål och metoder till både gott och ont. 


Från min personliga upplevelse av hypnos förstod jag att metoden är kraftfull och effektiv. Minnen kom upp från förr som jag inte trodde hade sådan påverkan i nuet och som jag böhövde bearbeta och 'programmera om'. Därefter började jag uppleva en djup inre förändring.

Vårt undermedvetna styr ~ 80-95 % av våra dagliga tankar, agerande och beslut. Det som är mest häpnadsväckande med våra destruktiva tanke- och beteendemönster är att det oftast grundar sig i något vi upplevt (eller inte upplevt) tidigare i livet. Om man endast fokuserar på förändring i nuet kan det upplevas kortsiktigt eftersom man inte helt förstår varför man tänker, agerar eller hamnar i samma mönster om-och-om igen. Däremot, när man genom hypnos hittar "knuten" på vad som orsakar det oönskade beteendet, som kan vara ett underliggande trauma, så tillåts en långsiktigare förändring ske eftersom man frigör stagnant energi från blockeringar i vårt undermedvetna som frigör energi för läkning av det underliggande traumat.


Vi behöver börja med att fokuserar på oss själva; att älska oss själva först; att tro på oss själva. Söker vi efter det vi längtar efter eller behöver utanför oss själva, hos någon eller något annat, så har vi redan där en inbyggd tro att vi har en tomhet inom oss som endast går att fylla på från utsidan. Och så kommer det eviga sökandet att fortsätta tills vi stannar upp och lyssnar på vårt inre och då vi vågar titta ner i det mörka hålet, se på våra såkallade skuggsidor. Och där nere kommer vi också att hitta ljuset och kraften som vi innerst inne besitter.  

Du är inte misslyckad eller trasig på grund av ditt förflutna. Ibland kan vi behöva lite inspiration och vägledning på vägen för att åter hitta tillbaka till sin kraft och helhet.

Ditt ljus lyser och finns alltid inom dig. 

Älska dig själv såsom du vill bli älskad av andra. Ovillkorligt och utan dömande. Det är du värd. 


Låt ljuset visa vägen ❇

Isabelle